dilluns, 17 de setembre del 2012

TDA/H?: Sí, dues tasses!



Avui en dia ja quasi tothom coneix què és el TDAH, o almenys n’ha sentit a parlar:  són aquests nens que no paren quiets, aquests que no fan cas a la mestra, que no fan els deures, que es porten malament a tot arreu…

Acostumen a ser les definicions que més sentim entre la gent, però, què hi ha realment darrere d’aquestes definicions?

Ens trobem amb nens als que els costa molt organitzar-se, concentrar-se, estar quiets i seguir un treball de principi a final. A casa els pares, a l’escola els mestres, acusen aquestes característiques al fet que han d’estar més a sobre d’aquests nens que d’un altre.

El TDA/H o Trastorn per Dèficit d’Atenció amb o sense Hiperactivitat és un trastorn neurobiològic de caràcter crònic, simptomàticament evolutiu i de probable transmissió genètica, que afecta entre un 5 i un 10% de la població infantil. És per això que hem d’aprendre a conviure amb ell. És important fer un bon diagnòstic (per a descartar molts dels casos de sospita de TDA/H que no ho són realment) així com seguir un bon tractament psicoeducatiu, realitzat per un psicòleg entès en la matèria i acompanyat per un suport de l’escola. A casa, els pares, han de saber com actuar amb ells davant les diferents situacions que van apareixent, amb un bon sistema de pautes i una confiança en sí mateixos de que tot allò que pugui ocórrer ho podran solucionar (aqui també és molt important en un inici l’ajuda del psicòleg, ja sigui per donar suport moral als pares com per ajudar en la construcció de pautes d’actuació per a cada situació). La medicació, tantes vegades receptada en un primer moment, cal administra-la en casos absolutament necessaris. Cal valorar doncs, en cada cas, la necessitat de medicar, posant per davant la possibilitat de millora simplement amb el tractament psicoeducatiu.

I mai hem d’oblidar que aquest trastorn provoca funcionar d’una manera diferent a la que entenem per normal, així doncs hem d’aprendre a acceptar que, dins la normalitat, hi haurà coses que les faran diferents.

Berta López
Psicòloga Infanto-Juvenil

dilluns, 3 de setembre del 2012

TORNEM DE LES VACANCES D'ESTIU!

BENVINGUTS A TOTES I TOTS!! JA TORNEM A SER AQUÍ!

En breu us penjarem les noves propostes per aquest trimestre.

Bona tornada a l'Escola!!